Back to basic!

Vilken är den bästa träningen för att skapa en stark, uthållig, smidig och rörlig kropp? Så gick resonemanget när vi tog fram Primal Gym. Vi har tagit bort alla maskiner och ersatt dem med kettlebells, rep, skivstänger, säckar, pull up-stänger och mycket annat. Träning med redskap som ger en allsidig och stark kropp utan monotona rörelser. Ordet primal betyder back to basic, det ursprungliga. Vår strävan är att vi ska träna med rörelser vi ursprungligen är skapta att utföra och på så sätt ge våra kroppar bästa skydd mot tuffa belastningar.

Träningsmetodik

Människans rörelsemönster grundar sig på sju grundrörelser som varit nödvändiga för vår utveckling. De är knäböj, böja framåt, utfall, press, drag, rotation och steg. Även om vår livsstil skiljer sig från urtidsmänniskan är dessa sju rörelsemönster fortfarande grundläggande för att vi ska kunna utföra vardagsrörelser och hålla oss skadefria. 

Tyvärr har vår moderna livsstil hindrat oss från att röra oss på rätt sätt. Vi sitter för mycket, vi går för lite, lyfter för sällan. Resultatet är understimulerade kroppar. Muskler som inte stimuleras tenderar att drar ihop sig och blir korta och vi får ont. En gång i tiden hade vi aldrig överlevt om vi inte snabbt och effektivt kunde utföra dessa grundrörelser.

I Primal Gym stimuleras alla delar till att bli en stark funktionell enhet. Vi ska kunna använda vår kropp som ett verktyg. Med duktig instruktör på plats hjälper vi dig att hitta tillbaka till urtidsmänniskans sju rörelsemönster. Ordet Primal betyder det ursprungliga. Vår strävan är att vi ska träna med rörelser vi ursprungligen är skapta att utföra och på så sätt ge våra kroppar bästa skydd mot tuffa belastningar.

Träningsmetodiken är inspirerad av CrossFit med fokus på funktionell styrka. 

Lite historia

Det började på en vind, fortsatte till ett garage och nu finns vi i helt nya lokaler på Munktell Träning & Hälsa. Det är så historien ser ut med primal gym. Vi ville träna funktionell träning helt utan maskiner. Med endast några få redskap till vår hjälp startade vi Primal på en vind på Gym Munktell som det hette då. Funktionell träning är i grund och botten ett sätt att träna vilket gynnar vårt fysiologiska rörelsemönster och ger, med rätt metoder,  en allsidigt stark och rörlig kropp och minskar skaderisken drastiskt.

Några år ytterligare har gått sedan starten och resan fortsätter. I ny lokal, med fler redskap och med lång erfarenhet av styrketräning tar vi oss vidare i utvecklingen. Med mer variation, högre intensitet och tyngre vikter har vi höjt ribban och siktar på en träningsform som inte begränsar oss i vår utveckling utan snarare motiverar oss att prestera mer.

om primal gym

om primal gym